Kullan hinta

Kullan maailmanmarkkinahinta ja asiakkaalle maksettava romukullan hinta ovat kaksi eri asiaa. Romukulta on tavallisimmin 14 karaatin kultaa (sormukset, korut jne.), kun taas maailmanmarkkinoilla kullan hinta muodostuu puhtaasta 24 karaatin kullasta, joka harvemmin sopeutuu koruihin pehmeytensä vuoksi.

Kullan hinta määräytyy monista seikoista, kuten valuuttakursseista ja markkinoilla sekä teollisuudenaloilla olevasta kullan määrästä. Kullan hinnan viitearvona pidetään LBMA:n (London Bullion Metal Association) kiinteää kullan hintaa, joka määritetään kaksi kertaa päivässä. Kansainvälisen käytännön mukaan kullan hinta ilmoitetaan dollareina ja troy-unsseina. 1 troy-unssi on noin 31,10 grammaa.

 KULLAN HINTAKEHITYS

Kullan hintakehitys oli hyvin nousujohdanteista jopa 12 vuoden ajan. Vuonna 2013 kultamarkkinat kokivat kovan kolauksen, sillä ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen kullan hinta tippui jopa 30%. Perinteisesti kultasijoituksia on pidetty turvasatamana epävarmoina aikoina ja kun inflaatiopaineet hellittyivät, kullan hinta laski.

Tämänhetkinen kullan hintakehitys on epävarmaa dollarin vahvistumisen vuoksi. Joidenkin asinatuntijoiden mukaan kullan hinta laskee, toisten mukaan se nousee. Tällä hetkellä asiakkailta ostetaan kultaa kuitenkin vielä hyvillä hinnoilla.

KULLAN HINTA 14K

14 Karaatin kulta on kultaseppien keskuudessa menestynein karaatti. Useimmat korut, sormukset ja muut kultaiset koriste-esineet ovat 14 karaatin kultaa. 14k-kullan hinta määräytyy kohteen karaattipitoisuuden lisäksi myös mahdollisista muista lisäarvoa antavista seikoista, kuten arvokivistä ja designista – sekä tietenkin sen hetken maailmanmarkkinahinnasta. Jos haluat tietää 14k-tarpeistosi hinnan – lähetä se meille ilmaiseen arviointiin!

KULLAN HINNAN HISTORIAA VUODESTA 1833 NYKYPÄIVÄÄN

Kullan hinta pystytteli merkittävän tasaisena pitkien ajanjaksojen läpi. Esimerkiksi Sir Isaac Newton asetti vuonna 1717 Englannin rahapajan johtajana toimiessaan kullan hinnaksi L3.17s. 10d per troy-unssi, ja hinta pysyi käytännössä samana n. 200 vuoden ajan, vuoteen 1914 asti. Ainoa poikkeus oli Napoleonin sotien aikaan vuosina 1797-1821. Virallinen Yhdysvaltain valtion kullan hinta on muuttunut vain neljä kertaa vuoden 1792 jälkeen: lähtien 19.75 dollarista per troy-unssi, nousten 20.67 dollariin vuonna 1834 ja 35 dollariin vuonna 1934. Vuonna 1972 hinta nousi 38 dollariin ja siitä 42.22 dollariin vuonna 1972. Kaksiportainen hinnoittelujärjestelmä luotiin vuonna 1968 ja kullan markkinahinta on ollut siitä asti vapaa vaihtelemaan, kuten oheinen taulukkokin näyttää.

kullan keskihinta