Hopean hinta

Hopea on kullan tavoin jalometalli ja se luokitellaan arvon säilyttäjäksi. Hopean hinta on tunnetusti epävakaa, joten sijoittajan on hyvä tarkkailla sen kehitystä ja oppia ymmärtämään, mitkä tekijät hinnan määräytymiseen vaikuttavat.

Kuten useimpien muidenkin hyödykkeiden, myös hopean hinta määräytyy keinottelun sekä kysynnän ja tarjonnan perusteella. Hintaan vaikuttavat myös markkinatilanne, teollisuuden ja kuluttajien vaatimukset sekä kullan hinta.

Hopean hinta on huomattavasti kullan hintaa alhaisempi, joten hopean markkina-arvo on myöskin paljon kullan markkina-arvoa pienempi. Yksityisten institutionaalisten sijoittajien on helpompi vaikuttaa hopean hintaan. Esimerkkinä mainittakoon Huntin veljekset, jotka tammikuussa 1980 auttoivat aiheuttamaan piikin London Silver Fixissä. Tällöin hinta nousi 49.45 dollariin per troy-unssi (tr.oz.) ja hopean futuurit saavuttivat kaikkien aikojen päivänsisäisen ennätyksen, 50.35 dollaria per troy-unssi. Warren Buffettin ostaessa 130 miljoonaa troy-unssia hopeaa vuonna 1997, oli hintana keskimäärin 4.50$ per troy-unssi ja kokonaisarvo 585 miljoonaa dollaria. Kaikki tämä osoittaa selvästi, että suuren mittakaavan sijoittajilla on valta vaikuttaa hopean markkinahintaan.

LYHYEKSI MYYNTI ELI SHORTTAUS

Yksinkertaisesti selitettynä kontrolloimaton lyhyeksi myynti (short selling, shorttaus) voi painaa hopean hintaa alas keinotekoisesti. Shortattu kauppa ei ole normaali, avoin kauppa. Huhtikuussa 2007 Commitments of Traders raportoi, että korkeintaan neljä treidaajaa piti hallussaan 90% kaikista shortatuista hopean futuurisopimuksista 245 miljoonan troy-unssin kokonaismäärällä. Tämä vastaa 140 tuotantopäivää.

HARKOT

Perinteinen hopeaan sijoittamisen tapa on oikeiden hopeaharkkojen ostaminen. Joissakin maissa, kuten Sveitsissä ja Liechtensteinissa, hopeaharkkoja myydään tunnetuimpien pankkien konttoreissa. Hopeaharkko on litteällä suorakulmaisella muodollaan helppo varastoida esim. kodin kassakaappiin tai pankin tallelokeroon. Spot-markkinoilla hopea treidataan koodilla ”XAG”. Yhdysvalloissa käytettävä merkintä on ”XAGUSD”.

TILIT

Useimmat sveitsiläispankit tarjoavat hopeatilejä, joiden kautta hopeaa voi ostaa tai myydä kuten mitä tahansa valuuttaa. Toisin kuin konkreettisen hopean kohdalla, asiakas ei omista varsinaista jalometallia, vaan saamisoikeuden tiettyyn metallin määrään.